Skóra

Kwas Pirogronowy w Kosmetyce

Kwas Pirogronowy
Kwas Pirogronowy

Kwas Pirogronowy

Kwas pirogronowy występuje w jabłkach, occie, sfermentowanych owocach. Nazywany jest alfa-ketonokwasem i jest jednym z kwasów owocowych. Wydaje się to brzmieć niezbyt dobrze, ale kwas pirogronowy spełnia ważną rolę w kosmetyce, pomaga dbać o cerę i nadaje jej młodość.

Co takiego niezwykłego jest w kwasie pirogronowym? Działa leczniczo na zaskórniki, wybiela skórę, rozjaśnia ją. Peeling pirogronowy zalecany jest, gdy klientka lub klient cierpią na trądzik zwykły, trądzik różowaty, łojotok, mają blizny, zmarszczki. Kwas pirogronowy hamuje wydzielanie sebum, czyli wpływa na mniejsze przetłuszczanie się skóry każdego człowieka. Kosmetyczki wysoko oceniają działanie takiego środka.

Działanie Kwasu Pirogronowego

Kwas pirogronowy zwalcza bakterie, pomaga w leczeniu trądziku i usuwaniu zanieczyszczeń ze skóry. Odnawia skórę, nadaje jej blask i przyczynia się do widocznego odmłodzenia. Piękny koloryt i promienna skóra powstają dzięki stosowaniu tego kwasu. Jest to sprzymierzeniec w dbałości o wygląd każdego człowieka.

Osoby cierpiące na opryszczkę, stany zapalne skóry, atopowe zapalenie skóry oraz łuszczycę nie powinny stosować kwasu pirogronowego w ogóle. Pozostałym taki zabieg przyniesie urodę i zadowolenie.

Kwas Pirogronowy Cena – Ile kosztuje zabieg kwasem pirogronowym?

Zabiegi z użyciem kwasu pirogronowego przeprowadza wyłącznie kosmetyczka, inne osoby nie są uprawnione do takiego działania i mogą zrobić sobie krzywdę. Profesjonalna kosmetyczka wykona zabieg tego rodzaju za 100-200 złotych (najczęściej jest to kwota od 90 do 120 złotych), w zależności od gabinetu kosmetycznego i jego cennika. Jest to zabieg bardzo pomocny i odmładzający skórę.

Po zabiegu należy dbać o skórę, nie wolno jej wystawiać na działanie promieni słonecznych naturalnych oraz promieniowania w solarium. Skórę po zabiegu trzeba nawilżać dobrym kremem, nakładać na nią delikatne maseczki. Dzięki temu kwasowi złuszczana jest wierzchnia warstwa naskórka oraz lepiej produkowany jest kolagen.

Podsumowując, kwas pirogronowy to jeden z kwasów owocowych AHA. Jego najbardziej niezwykłą właściwością jest to, że można go stosować u osób mających rozszerzone naczynia krwionośne, bo nie przynosi szkody, lecz wspomaga taki rodzaj cery. Zabiegi kwasem pirogronowym warto jest powtarzać do kilka miesięcy, nie można jednak wykonywać ich w lecie z uwagi na naturalną ekspozycję na promienie słoneczne. Polecamy takie zabiegi jako najlepsze dla cery każdej kobiety. Również panom przyniosą one korzyść w postaci młodszego i bardziej promiennego wyglądu. Zdecydowanie odradzamy eksperymenty domowe z tym kwasem, ponieważ jest to środek wymagający ostrożnego i profesjonalnego stosowania.

O Autorze

Magda

Witaj! Nazywam się Magda, dołącz do mnie tu na Nowa Uroda, co tydzien nowe artykuły o Medycynie Estetycznej, zabiegach upiększających, makijażu, oraz zdrowego stylu życia.

Dodaj Komentarz

Kliknij tutaj, aby dodać komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 65 = 72